top of page

Redukce hmotnosti


Podpora při redukci hmotnosti - jak funguje?

Jednoduché ošetření přes tělové akupunkturní body.

Před několika lety vyvinula paní Brügemannová terapeutický koncept pro obézní klienty. Pomocí biorezonanční metody na ušních akupunkturních bodech. Tato metoda je hodnotnou podporu při opatřeních k redukci hmotnosti.

Ucho je takzvaný mikrosystém, tzn. že všechny části těla jsou na něm zastoupeny v malém formátu jako na mapě. Tyto reflexní zóny se dají dobře využít. V tělové akupunktuře se pracuje s meridiánovými systémy, které se vztahují jak k orgánům, tak i k vegetativním a hormonálním činnostem. Meridiány tělové akupunktury mají svoji analogii v různých ušních akupunkturních bodech (podle BAHR).

Na základě těchto analogií ušních a tělových akupunkturních bodů je možné přenést ušní akupunkturní body ošetřované v hubnoucím programu na tělové akupunkturní body.

V tradiční čínské medicíně jsou každému meridiánovému systému, příp. funkčnímu okruhu přiřazeny nejen orgány a jejich funkce, nýbrž i druhy tkání, smyslové orgány, barvy, chuťové kvality a emoce, jak to známe ze sady 5 elementů. Tak se dají najít i tělové akupunkturní body, které odpovídají abstraktním pojmům, jako je "touha po jídle", "žádostivost", "hlad", apod. U mnoha tělových akupunkturních bodů existuje více bodů, které jsou analogické k lokalizaci na uchu.

Nalezené akupunkturní body jsou většinou energeticky velmi významné body, které mají speciální fuknci: jako specifické body meridiánů (poplašný bod, tonizační bod, bod pramene), klíčový nebo mistrovský bod. Účinek často přesahuje pouhý vztah k orgánům a obsahuje i funkční a psychovegetativní funkce. Jelikož příjem a využití potravy probíhá ve funkčním okruhu žaludek/slezina-slinivka (v klasických orgánech středu a točny získávání energie z výživy), má k nim bezprostřední vztah více aplikovaných bodů.

Primárně se podporují vylučovací orgány a látková výměna.

Většina klientů s problémy s hmotností zkoušela už mnoho diet nejrůznějšího druhu a neměli přitom žádný úspěch nebo padli za oběť jojo efektu s výsledkem, že byl extrémně snížen bazální metabolismus. Látková výměna je tedy maximálně blokována, často zmiňovanými symptomy jsou nadýmání, pocity plnosti, zácpa, únava a nedostatek energie při mrzuté a frustrující náladě. Kromě toho jsou během redukce hmotnosti extrémně namáhány vylučovací orgány, proto má jejich podpora velký smysl.

Pro optimalizaci dietního poradenství bude klientovi provedeno vyšetření centrální nesnášenlivosti potravin (mléko, vajíčka, lepek). Dále je potřeba zhotovit výživový protokol, aby se vytvořil přehled stravovacích a nápojových zvyklostí klienta. Na základě tohoto protokolu lze odhalit chyby ve výživě a prokonzultovat.

Motivace je nejdůležitějším bodem redukčního programu, protože hubnutí začíná v hlavě a bez motivace a spolupráce je i ten nejlepší koncept k ničemu.

Program je myšlen pro klienty, kteří chtějí zhubnout a odpovídajícím způsobem spolupracují, zejména pro klienty, kteří mají předchozími dietami a chybným stravováním zablokovanou látkovou výměnu.

Klienti se díky ošetření cítí velmi vyrovnaní. Za pozitivní považují, že se jejich myšlenky netočí pořád kolem jídla a že rychleji nastává pocit nasycení při jídle, takže méně sní. Klientovi připadá snažší dodržovat interval pět hodin mezi jídly, aniž by se objevovaly záchvaty vlčího hladu. Kromě toho se neprojevuje kolísání nálady, jaké se často objevuje u klientů, kteří drží dietu.

Základní pravidla k tématu hubnutí

1. Musíme jíst, abychom zhubli

2. Musíme našemu tělu rozumět

3. Musíme jíst to správné

4. Musíme pít, abychom zhubli

5. Musíme se pohybovat, abychom zhubli

6. Společně zhubneme lehčeji

1. Musíme jíst abychom zhubli

Pokud tělu chybí vyživovací látky, tlumí svoji látkovou výměnu. Spotřebuje prostě méně energie. To je ochranný mechanismus.

Takže nesmíme mít žádný hlad, pokud chceme zhubnout. Pak se může stát, že se stane opak toho co chceme.

Existují ženy, které prostřednictvím neustálých diet snížily svoji základní látkovou výměnu (to je spotřeba energie v klidu - v sedě na pohovce) na 600 kalorií na den.

Takže spotřebují o 800 kalorií méně než normálně. Je to chyba a hubnutí je obtížné.

Špatné naprogramování látkové výměny?

Látková výměna je tak naprogramována na "nouzovou dobu". Běží celou dobu úsporně, i když se opět normálně jí. Toto má za následek, že se vybuduje ještě více tukových zásob. To se označuje jako "jo-jo" efekt.

Nad jo-jo efektem vyhrajete pokud budete ovládat své chutě ne ony Vás!

Může dojít k regulérním blokádám látkové výměny. U některých lidí je látková výměna po opakovaných dietách natolik zablokovaná, že už nemůžou zhubnout, ani pokud nic nejedí.

To znamená, že musí dojít k oživení látkové výměny, pokud chceme zhubnout.

Nesprávným výběrem potravin, střídáním různých krátkodobých diet dochází k atrofii svalové hmoty, která je depozitářem cukru. S každou další dietou se ztrácí svaly, a když dojde k navrácení ke starým stravovacím návykům, přijatý cukr se ihned mění na tuk, protože tělo o svalovou hmotu přišlo. Takto se s každou další dietou stává tělo měkčí a objemnější.

2. Musíme našemu tělu rozumět

Centrum chuti

V hypothalamu (část mozku) je umístěno centrum hladu a sytosti, které řídí náš apetit. Krev mu zasílá informace, jak je např. vysoký obsah cukru v krvi, zda by tukové buňky chtěly další přísun potravy atd.

Hypothalamus velí vojsku hormonů hladu sytosti. Měl by vlastně koordinovat hlad, sytost a chutě. Jen u spousty lidí již není tato koordinace v pořádku. Protože nejíme, když máme hlad, ale přijímáme prázdné kalorie.

Vlastní brzdy v těle

Pokud je žaludek plný, přesune se hormon cholezytokinin, vytvářející pocit sytosti, do hypothalmu a hlásí: "přerušit přijímání potravy". A jakmile něco sníme, vyrábí tuková tkáň leptin. Také tento hormon se dostane přes krevní cestu k hypothalmu a řekne: "je k dispozici dostatek energie".

U lidí s obezitou toto většinou již nefunguje. Zprávy "přerušit přijímání potravy" a "dostatek energie" nejsou již vnímány.

3. Kdo chce zhubnout musí jíst to správné

Jíst je požitek. Udělejte si čas na jídlo a vychutnávejte si to, co jíte. Jezte ve správný čas, né v pozdních hodinách. Nezměníte-li vstup, nezmění se ani výstup. Nemůžete očekávat pozitivní změny, když nezměníte pohled na stravu a způsob Vašeho stravování a životosprávy a to natrvalo.

Doporučujeme jíst:

  • ovoce (především jablka, hrušky, bobulovité ovoce), nejlépe v BIO kvalitě

  • zeleninu, (mrkev, celer, hrách, fazole, brokolice, cuketa, česnek, cibule, červená řepa), nejlépe v BIO kvalitě

  • sušené ovoce (nejlépe švestky, hrozinky)

  • hodně masa z ryb

  • bílé maso (drůbež, telecí maso), nejlépe v BIO kvalitě

  • mléčné produkty (nízkotučné sýry, brynzu, mozzarella, přírodní bílé jogurty)

  • oříšky, mandle, dýňová semínka, jáhly, pohankové vločky

  • rostlinné oleje, především olivový, rýžový a řepkový

  • slaďte, pouze kde je to opravdu nutné především medem, stévií, nebo javorovým sirupem

  • koření (kurkuma, skořice, cayenský pepř, himalájská sůl)

Správný čas ke stravování:

  • snídaně (snažte se snídat mezi 7-9.00 hod., v této době je aktivní žaludek)

  • svačina (svačte sladké ovoce, v této době je aktivní slinivka)

  • oběd (obědvejte mezi 12-13.00 hod. v této době nejlépe trávíme)

  • svačina (svačte nejlépe bílý jogurt s ořechy a medem, zeleninu)

  • večeře (večeřte mezi 17-18.00 hod., večeři můžete na nočních směnách zopakovat mezi 22-2.00 hod.)

4. Musíme pít, abychom zhubli

Představte si Vaše orgány odpovědné za udržování života. Když jim nedodáte dostatek vláhy postupně "uschnou", dochází k vyšší námaze ledvin, vytvářejí se žlučové kameny, namáhá se srdce, krev je hustší a obtížněji zásobuje periferní části našeho těla. Člověk se cítí unavenější, schází mu vitalita, rychleji stárne, dříve se projevují civilizační choroby.

  • Kdo není připraven dodržovat pitný režim nezhubne.

  • Kdo nepije, brání látkové výměně.

  • Kdo nepije, překyselí organismus.

  • Toxické látky na sebe vážou vodu. Tkáně jsou odulé a to může prospět celulitidě.

  • Pijte denně 3 litry vody. Nejlépe každou hodinu sklenku minerální nebo pramenité vody, ráno doporučujeme vypít min. 2x 3dcl převařené vody. Omezte pití alkoholu, nápojů s kofeinem a kysličníkem uhličitým, odebírají z těla vápník!

5. Musíme se pohybovat, abychom zhubli

  • pohybujte se, nejlépe každý den minimálně 30 min.

6. Společně zhubneme lehčeji!

"Pro všechny ty, kteří neodstranily původ svých osobních bolestí, a opět se vrátily do ochranné ulity tuku. Nevadí, jejich čas pochopení ještě nenastal, ještě neobjevily svou vnitřní sílu. Ale jednou to přijde. A pak zjistí, jak je to nádherné."

Antónie Mačingová

98 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

biorezonanční a detoxikační centrum

bottom of page